اینکوترمز با نام بین المللی (International Commercial Terms) مجموعه ای از قوانین حمل و نقل بین المللی از پیش تعریف شده سه حرفی هستند که از ۱۱ قانون شناخته شده بین المللی تشکیل شده اند و بیان می کند چه زمانی هزینه ها و ریسک های فروشنده به خریدار منتقل می شود و همچنین اینکوترمز مسئولیت های فروشندگان و خریداران را مشخص می کنند و اینکه چه کسی مسئول پرداخت و مدیریت حمل و نقل، بیمه، اسناد، ترخیص کالا از گمرک و سایر فعالیت های بازرگانی است.

اینکوترمز اصطلاحات بسیار مهم در بازرگانی است که وجود هر کدام از این اصطلاحات می تواند هزینه کالای خریداری شده و یا فروخته شده را دست خوش تغییرات قیمتی و ایجاد مسئولیت زیادی کنند.

همچنین درک این نکته مهم است که همه قوانین این قوانین حمل و نقل بین المللی در همه موارد اعمال نمی شود. برخی از آنها در هر نوع یا شیوه حمل و نقلی جاده ای٬ ریلی٬ هوایی و یا دریایی را در بر می گیرند .  

حال که متوجه شدیم اینکوترمز ها چه هستند و چه کاربردی دارند بهتر است انواع و کاربرد هریک از آنان را در قوانین حمل و نقل بین المللی بهتر بشناسیم.

آشنایی با انواع اینکوترمز های حمل و نقل

قوانین بار به روش EXWقوانین بار به روش EXW

لازم به ذکر است در این روش تمامی ریسک و خطرات ناشی از حمل و ارسال بار از زمان تحویل به عهده خریدار میباشد و تنها خریدار میتواند مکان و زمان تحویل بار را مشخص کند البته با توجه به مشکلات این نحوه حمل٬ در صورت داشتن تجربه قبلی این روش میتواند هزینه ها را تا حد زیادی کاهش دهد.


قوانین بار به روش FCAقوانین بار به روش FCA

در قوانین FCA فروشنده موظف است بار را تا محل تایید شده خریدار حمل کرده و تحویل دهد به طوری که اگر بعد از تخلیه کشتی نیاز به حمل با کامیون و یا وسیله نقلیه دیگری باشد تمام مسئولیت به عهده فروشنده است و هرگونه خطری بار را تا قبل از تحویل تهدید کند فروشنده مسئولیت محافظه از بار را دارد و نکته این روش تعیین کردن زمان تحویل و روش حمل خریدار با فروشنده است.

لازم به ذکر است کلیه هزینه های و مخاطرات مربوط به صادرات کالا از کشور مبدا به عهده فروشنده میباشد.

از نکات مهم این روش این است که اگر فروشنده برای اخذ مجوز صادرات و یا دیگر مجوز ها نیاز به اطلاعات و مدارک داشته باشد خریدار باید با قبول مخاطرات توسط فروشنده در ارسال و تهیه آن کمک کند.


قوانین بار به روش CPTقوانین بار به روش CPT

در قوانین CPT فروشنده موظف است کالا را از مبدا تهیه ٬ حمل داخلی و مراحل ترخیص صادراتی را انجام دهد و همچنین فروشنده باید تمامی هزینه های ترخیص صادراتی را پرداخت کند علاوه بر این فروشنده٬ حمل کننده کالا تا مقصد نهایی را انتخاب و قرارداد حمل را تنظیم کرده و هزینه تا مقصد نهایی در قرارداد را پرداخت کنند.

نکته : اگر خریدار نحوه بسته بندی و نوع حمل کالا را تغییر دهد در صورت خسارت به کالا خریدار مسئول خسارت است و فروشنده مسئولیتی ندارد.

در این روش حمل فروشنده موظف است پس از تحویل بار به حمل کننده به خریدار اطلاع دهد و همچنین فروشنده موظف است تمامی مدارک مورد نیاز برای دریافت بار از شرکت حمل کننده را به خریدار اطلاع دهد.


قوانین بار به روش CIPقوانین بار به روش CIP

در این روش فروشنده علاوه بر اینکه متعهد میگردد کالا را به مقصد تعیین شده خریدار برساند٬ فروشنده موظف است تا حداقل پوشش بیمه ای را برای کالا انتخاب کند تا کالا از خطرات و حوادث متقربه تا مقصد تحت پوشش بیمه قرار گیرد.

در صورتی که مد نظر خریدار پوشش بیمه ای کاملتری باشد باید با تفاهم بین فروشنده آن را پوشش بیمه ای را انجام دهند و یا خریدار مابه تفاوت حق بیمه را پرداخت کند.


قوانین بار به روش DAP

قوانین بار به روش DAP

در این روش فروشنده مسئولیت تمامی مراحل حمل و هزینه های آن٬ کسب مجوزهای صادرات و ترخیص از کشور مبدا٬ و تمامی هزینه های غیر قابل پیش بینی را بعهده گرفته و باید کالا را در محل توافق شده به خریدار تحویل دهد.

در این روش فروشنده باید نسبت به بسته بندی و نوع حمل کالا اطمینان داشته باشد چرا که در صورتی که به کالا خسارتی وارد شود خریدار میتواند هزینه کالا را نپردازد.

نکته: در این قاعده در دو صورت هزینه های بازرسی به عهده فروشنده است.

مطالعه بیشتر در رابطه با   واردات ترانزیستور و ترخیص از گمرک

الف) در حالی که مقررات کشور ارسال کننده و یا مبدا بازرسی کالا در هنگام صادرات اجباری باشد.

ب) اگر بعد از بازرسی در کشور مقصد کالا با قرارداد و اسناد مطابقت نداشته باشد.


قوانین بار به روش DPUقوانین بار به روش DPU

در این روش ضرورتی به تحویل بار در ترمینال مشخصی نیست و فروشنده کالا میتواند در هر مکانی که با خریدار توافق کرده است کالا را تحویل دهد.

DUP در تمامی روش های حمل از قبیل دریایی٬ هوایی٬ ریلی و یا زمینی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.


قوانین بار به روش DDPقوانین بار به روش DDP

DDP آخرین قانون از گروه هفت گانه قوانین حمل مرکب است که البته به دلیل حجم مسئولیت بر فروشنده بسیار مهم هم است.

تحت این قانون فروشنده تعهد مینماید٬ کالا را تهیه کند و کالا را با بسته بندی صادراتی از کشور مبدا به کشور مقصد حمل کند و تمامی مجوز های لازم٬ صادراتی و وارداتی از کشورهای مبدا و مقصد اخذ کند و هزینه های لازم گمرک در مبدا و مقصد را پرداخت کند٬ همچنین فروشنده موظف است با شرکت حمل قرارداد بسته و کرایه شرکت حمل را پرداخت نماید و در نهایت کالا را حمل داخلی کرده و به خریدار تحویل دهد.

آشنایی با انواع اینکوترمز های حمل دریایی


قوانین مخصوص به حمل دریایی

قوانین بار به روش FASقوانین بار به روش FAS

به طور کلی قانون FAS بیان گر تحویل کالا از فروشنده به خریدار در اسکله و در کنار کشتی تایین شده توسط خریدار است که تمام مراحل صادراتی کالا توسط فروشنده انجام شده است و پس از تحویل بار به خریدار و یا نماینده مورد تایید خریدار٬ تمامی مسئولیت ها از فروشنده برداشته و بهده خریدار میباشد.

لازم به ذکر است هم خریدار و هم فروشنده برای کاهش ریسک میتوانند کالا را از سمت خودشان بیمه کنند.

نکته بسیار مهم که باید حتما به آن توجه کرد در صورتی که خریدار زمان و مکان کشتی مورد نظر را به اطلاع فروشنده نرساند و یا به هر دلیلی کشتی آمادگی بارگیری٬ حمل و یا تحویل کالا را نداشته باشد و یا در زمان تعیین شده در اسکله نباشد تمام مسئولیت صدمه و تخریب کالا به عهده خریدار است.

و در انتها فروشنده وظیفه دارد پس از بارگیری کامل کالا به کشتی به خریدار و یا نماینده قانونی خریدار اطلاع دهد.


قوانین بار به روش FOBقوانین بار به روش FAS

به جرأت میتوان گفت روش حمل FOB یکی از مهمترین و پرکاربردترین قوانین حمل و نقل بین المللی است در این روش فروشنده باید کالا را بعد از تشریفات گمرکی صادراتی کالا را به عرشه کشتی حمل و بارگیری کرده و به خریدار تحویل دهد.

در این روش کلیه هزینه ها تا زمان تحویل کالا در عرشه کشتی به عهده فروشنده است.


قوانین بار به روش CFRقوانین بار به روش CFR

در این قاعده فروشنده متعهد میشود کالا را بر روی عرشه کشتی و در بندر مقصد تحویل خریدار دهد .

در این قانون بارگیری تمام هزینه ها و مسئولیت های حمل تا لحظه تحویل به عهده فروشنده است لذا فروشنده وظیفه دارد کالا را به بهترین حالت بسته بندی کند تا به کالا هیچ گونه آسیبی نرسد طبیعی است که مسئولیت سلامت ارسال کالا به عهده فروشنده است٬ در این روش طرفین میتوانند با انتخاب خود٬ شرکت بیمه را انتخاب و برای هزینه بیمه با یکدیگر به توافق برسند.


قوانین بار به روش CIFقوانین بار به روش CIF

این قرارداد هم مانند FOB جزو پرکاربرد ترین روش های حمل و نقل دریایی است در این روش فروشنده موظف است کالا را مشابه قانون CFR به طور کامل تا بندر مقصد خریدار حمل و بارگیری کند با این تفاوت که در این روش هزینه بیمه به عهده فروشنده است و خریدار هیچ مسئولیتی برای صدور بیمه ندارد.

در صورت هرگونه حادثه برای کالا خریدار و یا نماینده معرفی شده موظف به پیگیری و دریافت خسارت از بیمه میباشد٬ و همچنین پیشنهاد میشود ارزش تعیین شده کالا برای بیمه را ۱۱۰ درصد ارزش کالا احراز کنید.

خلاصه مطلب

در نهایت به اهمیت دانستن اینکوترمزها در قوانین بین المللی حمل و نقل آشنا شدید که می توانید از این لینک نخسه اصلی را دانلود بفرمایید همچنین در صورت انجام هر نوع از قرارداد حمل و ترخیص بازرگانان ما علاوه بر مشاوره رایگان میتوانند به شما در انجام این قرارداد ها کمک شایانی داشته باشندفقط کافی است با ما تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)